Szakmai hírek

Első kézből, érthetően

Jelentős változások előtt a Munka Törvénykönyve

Az igazságügyi miniszter benyújtotta az Országgyűlésnek a az Európai Unió adatvédelmi reformjának végrehajtása érdekében szükséges törvénymódosításokról szóló törvényjavaslatot. A javaslat célja az ágazati törvények GDPR alkalmazása miatt szükségessé vált módosításának elvégzése, „különös tekintettel azon rendelkezésekre, amelyek a Rendelet alkalmazásának megkezdésével nem tartható[k] fenn”. A számos, módosítandó jogszabály között kiemelt figyelmet kapott a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) módosítását célzó előírások, amelyek az ún. munkahelyi adatkezelések tekintetében jelentős újításokat tartalmaznak.

 

Minőségi csere mint munkáltatói felmondási indok

A minőségi cserével indokolt munkáltatói felmondás a munkáltató működési körébe tartozó olyan felmondási ok, mely szoros összefüggésben van a munkavállaló képességével. Ugyanakkor sérti a tisztességes és jóhiszemű jogorvoslat elvét a minőségi cserével indokolt munkáltatói felmondás, ha a megjelölt képességre, tudásra az adott munkakörben bizonyítottan nincsen szükség. 

Lemaradt a munkabér – Érvényes-e a munkaszerződés?

Megtörténhet, hogy az írásba foglalt munkaszerződésben még az a kevés kötelező kellék sem szerepel, amely a munkaviszony létesítéséhez szükséges. Különösen akkor szokott előfordulni ilyen helyzet, ha a felek internetről letöltött szerződésmintával dolgoznak. Mit kell tenni, ha a munkavállaló felfedezi, hogy az írott munkaszerződésében semmi nem szerepel a munkabérről?

Munkajog: A megszakítás nélküli tevékenység

Számos munkáltató van, akinek a tevékenységéből eredően folyamatosan működnie kell. Ennek meg vannak a sajátos munkajogi szabályai, számos speciális előírással a munkaidő tekintetében. Alább azt is megvizsgáljuk, hogy a bérpótlékok oldaláról milyen sajátosságokkal jár a megszakítás nélküli munkarend. 

Image

Keressen minket bizalommal elérhetőségeinken hétköznap 10:00 – 16:00 között

4031 Debrecen Tócópart u. 18.

+36 30 499 6639